The Marketing Recipe - het recept voor foodfotografie

Sappige fluweelrode kersen, romige zachtgele boter, knapperige intens pure chocolade, en dan nog maar niet te spreken over die goudbruin gebrande amandelnoten. Ja daar had ik je even hè? Maar hoe krijg je nou al dat lekkers zó op de foto dat jouw volgers spontaan hongerig hun jas aantrekken en in de auto springen? Kook met ons mee als foodfotograaf, aan het eind van dit foodfotografie recept heb jij het perfecte plaatje. Maar dan eentje om écht je tanden in te willen zetten.

Sappige fluweelrode kersen, romige zachtgele boter, knapperige intens pure chocolade, en dan nog maar niet te spreken over die goudbruin gebrande amandelnoten. Ja daar had ik je even hè? Stiekem zitten we allebei te watertanden bij de gedachte aan dit heerlijke dessert. Een echte Chef weet wel wat hij met kleur en textuur moet doen in een gerecht. Om alle elementen, geuren en smaken, te verbinden in een visueel prikkelend, esthetisch gerecht; dat noemen ze ook wel The art of Plating. Koken en de manier waarop de gerechten geserveerd worden, het is een ware kunstvorm. Maar hoe krijg je nou al dat lekkers zó op de foto dat jouw volgers spontaan hongerig hun jas aantrekken en in de auto stappen? Kook met ons mee als foodfotograaf, aan het eind van dit foodfotografie recept heb jij het perfecte plaatje. Maar dan eentje om écht je tanden in te willen zetten.

Gerecht – Foodfotografie 

De ingrediënten 

• 1 stukFoodfotograaf
• 1 stukCamera
• 1 stukLaptop
• 2 x 500 mlFooditem
• 50 gramMerkidentiteit
• 150 gramDiafragma
• 225 gramBelichting
• 100 gramCompositie
• 1 snufjeFotobewerking

Heb je alle ingrediënten al verzameld? Voordat we gaan beginnen met koken, willen we nog wel nog even een kleine tip geven. We snappen dat niet iedereen de meest geavanceerde ingrediënten tot zijn beschikking heeft. Dit geeft vaak wel een beter resultaat, probeer dus zo goed mogelijke materialen en verse ingrediënten te gebruiken bij het bereiden van dit recept. Wil jij gebruik maken van onze kooktechnieken en ingrediënten? Stuur ons gerust even een berichtje.   

Nu, als een echte foodfotograaf, gaan we aan de slag. Weet je nog de belangrijkste regel in de Marketing keuken? Juist, werk netjes! Gooi afval direct weg, zorg voor een lege werkbank en schoon werkmateriaal. Nee wacht! Deze keer gaat de regel niet helemaal op. Wacht met het weggooien van eventueel afval tot je echt helemaal klaar bent met het recept.  

De Foodfotografie bereidingswijze 

Stap 1.

Neem het werkmateriaal en zorg dat deze goed schoon is. Daarmee bedoel ik, echt vlekkeloos. We willen natuurlijk niet dat er straks overal vlekken te zien zijn op ons eindresultaat. Dus Chef, we wassen ook eerst onze handen voordat we met ons materiaal aan de slag gaan. 

Stap 2.

Kijk eens goed naar de 500 ml te fotograferen fooditem.  Waar bestaat het uit? Hoe omschrijf je de textuur? Is het zacht en gesmolten, of knisperend fris? Welke kleuren zie je allemaal? Maar ook naar de componenten. Zo bestaat je fooditem uit alle producten die gebruikt zijn in het bereiden van het gerecht, maar ook de garnering voor de finishing touch en eventuele bereidingswijze moeten we niet vergeten in deze stap. 

Stap 3.

Zet de eerste 500 ml fooditem op een rustige ondergrond. Laat het even staan terwijl jij doorgaat naar de volgende stap. Wil je liever creatief zijn? Kies dan juist voor een ondergrond die bij jouw item past. Doe dit met mate, het fooditem is de ster van dit recept. 

Stap 4.

Pak het tweede deel van 500 ml food item en verdeel dit in de verschillende elementen die jij het meest aantrekkelijk of uniek vindt. Deze gaan we overbrengen naar jouw volgers, zodat zij watertandend naar hun beeldscherm kijken. 

Stap 5.

Neem de verdeelde elementen van de 500 ml fooditem en voeg deze samen met de 100 gram compositie. Doe dit uit de losse pols, zo creëren we een nonchalant maar toch mooi opgemaakt eindresultaat. 

Stap 6.

Ben je tevreden met hoe het er tot nu toe uitziet? Mooi, maar voordat we verder gaan moeten we ons even afvragen; willen we de 50 gram merkidentiteit nu toevoegen of voegen we deze pas aan het einde van het recept toe bij het snufje fotobewerking. Dit is een kwestie van smaak. Kies wat voor jou het beste werkt maar ook wat het beste bij jouw restaurant past. 

Stap 7.

Neem nu het stuk camera en stel deze in met de 225 gram belichting en 150 gram diafragma. Wees voorzichtig, voeg deze voorzichtig aan elkaar toe en proef goed tussendoor. Zo weet je zeker dat je de perfecte samenstelling hebt. 

Stap 8.

Fotografeer het fooditem uit alle mogelijke hoeken die je je maar kan bedenken. Het lijkt simpel, maar soms maakt een aparte hoek het beeld super interessant! Zoom in, zoom uit, van onder, van boven, of juist van opzij? Hoe creatiever hoe leuker, verras je volgers met een verrassend en unieke foodfoto. 

Stap 9.

Wist je nog dat ik zei dat we het afval zouden bewaren tijdens dit recept? Dat klopt want we voegen nu het gehele recept toe aan het stuk laptop. Stel je toch voor dat je per ongeluk een goed beeld delete in het proces, waarvan je achteraf had gewild dat je het nog had. Wie weet wil je het “afval” nog wel gebruiken voor een ander recept.  

Stap 10.

Selecteer de beste en mooiste beelden en voeg hier een snufje fotobewerking en eventueel nog de 50 gram merkidentiteit aan toe. Dit is belangrijk want je wilt natuurlijk wel dat jouw volgers en gasten de gerechten herkennen en naar jou toe komen rennen! 

Stap 11.

Bewonder het resultaat en deel het met iedereen! Wedden dat ze niet kunnen wachten om al dat moois te komen ruiken, proeven en ervaren in jouw restaurant?

Pfoe, dat was een behoorlijk recept! Foodfotografie is zelfs voor de meest ervaren foodfotograaf soms een pittige uitdaging. Soms weet je heel goed hoe je wilt dat het beeld eruit komt te zien, maar krijg je het niet op de foto. Of zijn de omstandigheden net niet goed genoeg en wilt je camera net niet doen wat jij wilt. En dat is niet erg! Wij staan voor je klaar met verdere tips en tricks.