Het is één van de eerste vragen die we stellen tijdens een strategiesessie: “Wie is de doelgroep van uw restaurant?”. Het meest gehoorde antwoord? “Iedereen”. Wij zullen maar meteen met de deur in de keuken vallen; dat antwoord is altijd fout. In deze brainstormsessie gaan we samen aan de slag om wèl de juiste doelgroep te bepalen. Bent u tevreden met de huidige gasten in uw restaurant, of ziet u toch liever een ander soort gast? Dat is belangrijke informatie, zodat jij gericht de marketing kan inzetten op de smaak van uw favoriete gast!
Brainstormen is hip, en dat vind ik stiekem ook niet zo raar. Tijdens een brainstormsessie is het altijd heel gezellig en creatief. Een solo-brainstorm is trouwens helemaal geen gekke optie. Voor sommigen is het zelfs dé manier om tot geniale ideeën te komen. Als je in je eentje brainstormt is geen enkel idee gek of raar. Je kunt elke onbegrijpelijke hersenkronkel volgen. En je kunt het op de plek, tijd, manier en het tempo doen waarbij jouw creativiteit pas écht losbarst. Mijn creativiteit? Daar heb ik voor jou het recept van de doelgroep brainstormsessie mee opgeschreven. Zo achterhalen we jouw favoriete gast voor de marketing van het restaurant. Kook je met je mee zodat we jouw doelgroep bepalen?
• 1 stuk | Flipover |
• 4 stuks | Gekleurde markeerstiften |
• 2 stuks | Enthousiaste teamleden |
• 3 eetlepels | Doel |
• 100 gram | Ongezouten mening |
• 50 ml | Creatieve hersenkronkels |
• 250 ml | Wijn*, of koffie |
*Optioneel! Dit is een persoonlijke voorkeur. Je kan ook koken zonder alcohol: er zijn vervangers voor witte en rode wijn tijdens het koken. Houd er rekening mee dat de smaak iets anders zal zijn, maar het resultaat komt er zeker bij in de buurt.
Ja, het is deze keer een vrij korte ingrediënten lijst. Hoe zeer wij ook van uitgebreide en uitdagende recepturen houden, soms is het wel zo lekker om er gewoon een makkelijk recept bij te nemen. Maar zoals jij weet, vaak zijn het juist de simpele recepten die mislukken. En dat geeft niet! Lukt het niet? We stormen graag met je mee.
Als jij al langer in de Marketing keuken meedraait, dan vraag je je misschien af, waar blijft de belangrijkste regel? Nou, vandaag ga ik je eens verrassen. Deze keer is de baas van huis en dansen de muizen op de werkbanken. Vandaag even geen nette opgeruimde keuken, en gooi al helemaal niets direct weg. Vandaag is juist het afval van de brainstormsessie wellicht wel goud waard!
Verzamel de volgende ingrediënten: 1 stuk flipover, 4 stuks gekleurde markeerstiften en 2 stuks enthousiaste teamleden. Even voor de duidelijkheid, we hebben nu dus in totaal 3 enthousiaste teamleden, want jij kookt zelf ook mee toch?!
Neem de bovenstaande ingrediënten mee naar een rustige tafel in het restaurant. Verspreid hier de flipover met de markeerstiften en je 2 stuks enthousiaste teamleden. Dit is de basis van het recept. Wanneer gewenst kun je bij deze stap ook de 250 ml wijn, of koffie toevoegen.
Neem plaats naast je flipover en gebruik de markeerstiften om de drie eetlepels doel van het recept te bepalen. Dit recept heeft als doel om jouw doelgroep te gaan omschrijven. Oftewel, wie zien jullie het liefst als gast in het restaurant? Voor wie rennen jullie elke avond jullie benen uit je lichaam en koken jullie de sterren van de hemel?
Onthoud hierbij; hoe concreter het doel van de sessie, hoe concreter de ideeën. Je hoort het vaak; grenzen stellen limiteert de creativiteit. Maar dat is dus eigenlijk helemaal niet waar. Het menselijk brein kickt immers op duidelijke gekaderde en hyper concrete vraagstellingen. Zie het maar zo, geef jouw leerling-kok eens carte blanche om een nieuwe menukaart te bedenken – de kans is groot dat hij begint te flippen. Maar vraag hem om een hoofdgerecht met gefileerde vis, groente en een saus te verzinnen en de ideeën ontspruiten als vanzelf.
Voeg de 3 eetlepels doel toe aan de flipover, maak hierbij handig gebruik van de 4 stuks markeerstiften.
Yes, so far so good? Mooi. Verplaats nu even de aandacht naar de enthousiaste teamleden en voeg hier de 100 gram ongezouten mening en 50 ml creatieve hersenkronkels aan toe. Laat dit even sudderen. We gaan samen de smaak van jouw doelgroep bepalen!
Hopelijk heb je nog minimaal 2 stuks markeerstiften, want nu gaan we ook het mengsel toevoegen aan de flipover. Giet niet te snel, maar stel ondertussen vragen zoals; wat zoekt onze gast bij ons in het restaurant? Is het een man? Of is het een vrouw? Kunnen we inschatten hoe oud hij/zij ongeveer? Waar woont deze persoon en wat voor inkomen heeft hij? Daar houdt het lijstje natuurlijk niet mee op; wees creatief! Natuurlijk kunnen wij jou ook helpen met het omschrijven van jouw favoriete gast!
En? Als het goed is, begint het 1 stuk flipover nu te verkleuren. Ga door tot het de gewenste kleur heeft bereikt, en ‘flip’ over. Sorry dat was een flauw grapje. Probeer zo veel mogelijk details van de doelgroep op te schrijven.
Nu je alle aspecten van jouw favoriete gast hebt toegevoegd aan de flipover, zijn we klaar om het eindproduct te gaan creëren. Dit gaan we doen door middel van het maken van een persona. De persona is eigenlijk een fictieve persoon, met een naam. Zo kan jouw persona, bijvoorbeeld Henk Jaapsma, een 38-jarige man zijn die van voetbal houdt met een lekker biertje in de kroeg. Als dit jouw doelgroep is, ga jij dus geen high tea op de kaart zetten of de social media roze kleuren met bloemetjes. Dat zou Henk niet zo leuk vinden.. Wat zich kan uiten in verkeerde gastverwachtingen en slechte recensies.
Creëer de Persona en print deze uit. Vergeet niet de 2 stuks enthousiaste teamleden en de 1 stuk flipover weer op te ruimen.
Pfoe wat een recept, heb je met ons meegekookt? Ik hoop het wel want met een duidelijke doelgroep kan je een heleboel. Het is de smaak van jouw favoriete gast. Als je weet waar hij of zij van smult, kan jij daar handig op inspringen. Zo snap en begrijp jij niet alleen je gasten, maar weet jij ook hoe je ze moet enthousiasmeren om naar jou toe te komen. Mocht je er toch niet helemaal zelf uitgekomen zijn, ik sta voor je klaar met drie enthousiaste Salted teamleden voor een brainstormsessie.